4 Perkara Utama Untuk Isteri Cepat Mengandung Selain Posisi Seks atau Jimak & Makanan yang di Amalkan

4 Perkara Utama Untuk Isteri Cepat Mengandung Selain Posisi Seks atau Jimak & Makanan yang di Amalkan ini merupakan 1 tajuk yang sangat penting. Dalam artikel terdahulu kita telah bincangkan tentang 10 Cara Cepat Mengandung Yang di Kongsikan Oleh Doktor Hamid yang pasti mendapat begitu banyak sambutan pembaca.

Oleh sebab itu, kami cuba kembangkan lagi tajuk ini dan kelaskan beberapa perkara utama yang perlu di lihat oleh suami isteri bagi membuat persediaan dan berusaha mendapatkan anak. Ya, siapa yang kahwin dan tidak mahukan anak bukan? Jadi, sila perhatikan dan baca dengan teliti agar anda betul-betul faham apa yang kami ingin sampaikan kali ini.

#1. Ketahui Mengapa dan Sebab Kenapa Isteri Susah Mengandung?

Bercakap tentang susah mengandung atau tidak boleh mengandung ini sebenarnya perkara yang sensetif. Ada isteri yang bila dibuat ujian kesuburan ada yang tiada masalah tetapi tetap belum ada anak. Bagi yang memang bermasalah itu, maka memang doktor tempat yang sesuai untuk anda dapatkan nasihat. Namun untuk yang normal, mungkin anda boleh lihat balik cara hidup atau beberapa perkara yang ingin kami kongsikan ini.

1. Suami Isteri Suka Minuman Bercaffeine

Kopi (Coffee) adalah minuman yang mengandungi caffein yang tinggi. Kalau anda begitu terigin meminumnya, anda boleh cuba decaffeinated coffee. Di label plastik atau kaca coffee ni akan ditulis ‘DECAF’. Tetap ada caffeine, tetapi kandungan caffeinenya sangat-sangat kurang berbanding coffee biasa. Apapun, mengelak adalah lebih baik!

Risiko mengurangkan kesuburan sangat tinggi bagi mereka yang consume caffeine lebih dari 5 cawan sehari. Biarpun dengan meminum minuman bercaffeine contohnya coffee akan bagi lebih tenaga, tapi limitkanlah kepada 2 cup sehari.

2. Suka Menggunakan Pelincir Ketika Jimak

Mengikut kajian saintifik, pelincir yang digunakan jenis komersial akan membantutkan pergerakan sperma untuk berenang ke rahim. Tapi tidak kata tidak boleh hamil, kalau ada sperma 1-2 yang terlepas laju tanpa terkena pada pelincir ini, akan berjaya hamil juga. Tapi, kebarangkalian adalah rendah. Jadi, lakukanlah tanpa mengunakan pelincir.

3. Tidak Cakna Bila Tarikh atau Hari Isteri Subur

Ini antara punca besar wanita tidak hamil. Rata-rata wanita kata, ‘Saya bersama dengan suami ketika saya ada masa, tapi saya tak berjaya hamil lagi’. Kalau tidak tahu bila tengah subur, memang tidak akan tahu bila waktu yang sesuai kalau ‘bersama’, telur boleh disenyawakan. Percaya atau tidak, rata-rata ibu yang berjaya hamil bagi anak pertama, mereka tidak tahu apa itu waktu subur pun. Mereka hanya bernasib baik sahaja. Biasalah, seawal-awal kahwin, mereka ‘bersama’ memang kerap, sehari sekali selalunya.

Untuk hamil,telur isteri perlulah subur. Kepada yang meragui tempoh subur, selepas suci daripada haid, isteri digalakkan bersama pada hari ke 7,9,11,13 & 15 period (cadangan hari). Sebab? Kita mungkin terlepas waktu subur (wanita). Telur wanita hanya bertahan 2 hari sahaja berbanding sperma suami yang mampu hidup selama 3 hari.

Bagi wanita yang kitaran haidnya normal, waktu suburnya adalah bermula pada hari ke 7 period sehingga hari ke 16 period. Bagi wanita yang melalui PCOS iaitu keadaan kitaran haid tidak tetap, anda perlu tahu bila waktu subur anda. Ada pelbagai cara untuk mengetahui waktu subur ini dan memudahkan proses untuk hamil.

 • Pink Pad Period
 • Fertility Friend
 • Period Tracker
 • My Fertility Food
 • Lily Pro
 • iPeriod
 • My Mobile Fertility
 • Kegel Camp
 • WomanLog
 • Period Dairy

Berikut disenaraikan 10 Apps yang mungkin dapat membantu isteri-isteri diluar sana untuk merekodkan hari subur masing-masing. Jadi sila install di telefon ya.

4. Suka makan Junk Food dan Fast Food

Tahukah awak makanan tidak sihat sebegini benar benar boleh memberi kesan negatif kepada tahap kesuburan seorang wanita & kualiti keaktifan sperma seseorang lelaki. Elakkan!

5. Suka pakai bedak dan krim di vagina

Ini adalah sangat-sangat berbahaya. Akan terjadi satu kesan yang sangat tidak diingini akan berlaku. Juga kajian membuktikan dengan meletakkan talkum di bahagian sulit wanita menyukarkan proses merancang kehamilannya.

6. Hidup sebagai kaki alkohol dan merokok

Jika awak seorang perokok, pastikan awak tahu gaya hidup bukan saja boleh memudaratkan kesihatan & kecergasan awak malah boleh menyebabkan kualiti sperma anda berkurangan. Bagi wanita pula, dengan merokok anda boleh menyebabkan saluran tiub fallopio tersumbat. Alkohol pula sangat cepat beri kesan negatif seperti keguguran. Elakkan.
Baik lelaki atau wanita, keduanya dilarang merokok demi perkembangan janin. Kajian saintifik pun dah bagitau, bila seseorang tu merokok ia akan menyumbang kepada ketidaksuburan & akan ambil masa yang lama untuk hamil. Say NO to ROKOK!

7. Tidak cakna dnegan BMI dan berat badan

Wanita yang berbadan besar mempunyai timbunan lemak yang boleh mengakibatkan kelebihan production estrogen dan membuatkan ovulasi tak teratur.  Bagi wanita yang berbadan terlalu kurus, boleh menyebabkan production estrogen lambat sehingga sukar untuk cepat hamil. Ketahui BMI anda.

8. Tidak ambil tahu kesihatan Ovari dan Rahim

Bagi wanita, anda perlu tahu tahap kesihatan rahim anda agar anda mudah melalui proses merancang kehamilan. Endometriosis, Adenemyosis, Cyst, Fibroid antara ketumbuhan di dalam rahim yang boleh membantutkan proses kehamilan & kelahiran. Kalau bawah perut awak terasa buncit sedikit,awak mungkin mengalami penyakit-penyakit di atas ni. Ini agak berbahaya juga, langkah-langkah untuk awak dapat kepastian samada anda ada penyakit-penyakit diatas atau tidak, gambar di bawah adalah gambar sebenar penyakit cyst yang sudah dibedah keluar dari rahim. Akan ada kelihatan rambut-rambut dan gigi dalam penyakit cyst tu.

Tanda-tanda Mungkin Rahim Tidak Sihat

a. SAKIT TUMIT
Tumit sering sakit berdenyut & menyucuk-nyucuk secara tiba-tiba. Rasa ni lebih kerap bila banyak berjalan, berdiri atau angkat benda berat serta beban pada perut.

b. SAKIT TELAPAK KAKI
Rasa sengal-sengal & bisa-bisa urat pada tapak kaki. Rasa kejang & menyucuk sekitar tapak kaki.

c. SAKIT PINGGANG
Sering sakit di sekeliling pinggang hingga ke papan punggung & ke atas urat belikat. Sakit pinggang ni lebih kurang macam lenguh & rasa senggugut juga, tapi diluar waktu datang bulan.

d. SAKIT ARI-ARI
Bahagian bawah perut hingga ke pangkal peha. Rasa sengal & lenguh pada pangkal paha hingga merebak ke lutut.

e. KERAP KENCING ATAU KENCING TAK LAWAS
Mudah terkencing bila bersin, batuk atau ketawa. Mudah juga di jangkiti dengan penyakit kencing kotor serta rasa ngilu sakit ketika buang air kecil.

f. SAKIT KETIKA BERSETUBUH
Sakit ketika melakukan hubungan kelamin. Sukar melakukan hubungan suami isteri & sering merasa sakit pada bahagian ari-ari setiap kali bersetubuh. Perkara ni, juga boleh merosakkan hubungan suami isteri.

g. KENTUT VAGINA
Sering mengalami kentut vagina. Maknanya, rahim bermasalah & vagina kembang.

h. SELALU KEMBUNG PERUT
Badan berangin & sering kembung perut. Badan mudah masuk angin &perut menyucuk akibat angin dalam rahim & perut.

i. SENTIASA BASAH
Vagina berair & berbau. Berlaku keputihan luar biasa & salah satu tanda peranakan kembang.

#2. Tips Agar Isteri Mudah & Cepat Mengandung

Ini kami kongsikan beberapa tips lain yang mungkin anda terlepas pandang. Tips ini nampak ringkas tetapi sila ambil cakna kerana ianya sangat penting.

1. Lakukan Ovulation Test

Dengan membuat ovulation test, seorang wanita dapat kenalpasti waktu suburnya. Sekiranya ujian tersebut adalah positif, pastikan anda tak buang masa dan gunakan masa tersebut untuk bersama suami. Walaupun ada kewujudan tester begini, ketepatannya hanya 99%. Ada beberapa wanita kami consult, walaupun tester ini menunjukan tanda postitive, keputusan lepas ‘bersama’, masih tidak berjaya hamil jugak. Kami ada cara yang lebih tepat dan percuma untuk menentukan kesuburan wanita, tidak perlu guna tester kit. Hanya perlu guna 2 jari sahaja. 😃 .Teruskan membaca semua tips-tips.

2. Rasa Demam, Gembira Secara Tiba-tiba dan Rasa Seksi?

Ini juga salah satu petanda anda sedang subur. Jangan lepaskan peluang untuk bersama suami pada malamnya. Ingat, pastikan anda bersama dengan penuh rasa cinta & romantik. Jangan terlalu memikirkan hubungan ‘bersama’ ini semata mata untuk memperoleh zuriat.

3. Jimak sekerap yang boleh!

Untuk hamil, pasangan suami isteri perlu bersama ketika isterinya subur. Jangan beritahu anda ingin anak, tetapi memberi alasan penat & letih.

4. Amalkan pemakanan yang sihat

Amalkan pemakanan sihat seperti minum susu, memakan ikan, telur, daging selain memakan supplement setiap hari. Ia bukan saja penting untuk kecergasan anda malah kesihatan rahim banyak bergantung kepada cara pemakanan anda.

5. Jadikan bersukan sebagai aktiviti harian

Tidak dinafikan, bersukan bagus untuk kesihatan. Tapi tahukah anda dengan bersukan secara berlebihan, ia boleh menyebabkan ketidaksuburan. Bagi lelaki, pastikan anda menjaga kawasan sulit anda daripada tercedera ketika bersukan. Kadar bersenam optimum.

#3. Posisi Seks atau Jimak Agar Isteri Cepat Mengandung

Kami minta maaf sangat-sangat walaupun perkara ini perkara dalam selimut anda tetapi kami perlu sentuh bab ini juga kerana ianya faktor yang utama juga yang memainkan peranan. Ya, percayalah bahawa posisi seks atau posisi jimak anda berdua sangat penting dalam membantu agar isteri cepat mengandung.

Ini bukan soal si suami memakain kondom atau tidak, tetapi ini merupakan posisi kelamin suami yang memancutkan air mani (sperma) dan keadaan rahim isteri serta ovum (telur) yang berada dilokasi tepat dan mudah dicapai oleh sperma yang dipancutkan suami. Kefahaman yang mudah ialah, jika sperma tidak bertemu ovum maka persenyawaan tidak akan berlaku. Jadi posisi seks penting bagi membantu membawa kedua-dua benih (sperma dan ovum) untuk bertemu dan berharap agar ada persenyawaan berlaku.

Jadi, apa posisi seks atau posisi jimak yang patut suami isteri amalkan agar isteri cepat mengandung? Mari kita llihat lebih lanjut lagi.

5 Posisi Jimak Agar Isteri Cepat Mengandung

 1. Sebelah Kaki Isteri di Bahu

1. Kaki di Bahu

 • Posisi ini mudah dilakukan dengan suami memasukkan zakar sambil duduk diantara 2 peha isteri.
 • 1 kaki isteri diangkat ke bahu suami dan suami mendayunglah dengan perlahan dan laju agar dapat merangsang g-spot isteri.
 • Sambil itu, main-mainkan puting dan buah dada isteri. Tunggu sehingga kedua-duanya buah dada isteri mengeras dan rangsangkan dengan lebih kuat sehingga terpancut mani.
 • Dikatakan posisi ini boleh menghantar sperma suami lebih jauh ke dalam rahim isteri.

2. Teknik Misionaris

3-gaya-misionari

 • Gaya ini agak konvensional dimana gaya ini merupakan gaya yang biasa dilakukan oleh orang-orang tua sekarang. Mungkinkah kerana mengamalkan gaya ini menyebabkan orang dulu-dulu ramai anak?
 • Gaya yang agak membosankan ini boleh dihiasi dengan isteri menghisap puting suami atau memain-mainkan putingnya.
 • Untuk keberkesanan yang lebih optimum, disarankan agar isteri meletakkan bantal dibawah punggung agar pancutan sperma suami akan terus menuju terus jauh kedalam rahim mencari ovum.

3. Meniarap Terus

4-gaya-ngedril-bor

 • Posisi ini biasanya sesuai jika suami berbadan agar sederhana dan isteri berbadan besar. Hal ini kerana si isteri akan menampung berat badan suami secara langsung.
 • Posisi ini memastikan tusukan zakar suami akan terus masuk kedalam lebih jauh menyentuh dinding rahim isteri. Ianya mungkin menyebabkan isteri kepenatan kerana berat suami ditanggungnya jadi disarankan agar lakukan gaya #2 dahulu kemudiaan bila suami rasa saat sperma mahu terpancut terus menukar kepada gaya ini.

4. Isteri Tonggek

5-oyster

 • Posisi ini menyenjadikan faraj isteri terbuka luas dan diangkat tinggi keatas. Jimak seperti ini sangat mengasyikkan jika suami bijak menghentak G-Spot isteri.
 • Lakukan hayunan bergilir-gilir cepat dan lambat agar isteri terangsang. pastikan isteri puas dan ketika ingin pancutkan sperma pastikan suami rapatkan badan terus ke punggung isteri dan terus lapik punggung isteri agar spera terus mengalir turun masuk mencari ovum mengikut tarikan graviti.

5. Jimak Atas Meja9-gaya-gembok-padlock

 • Posisi yang benar-benar membangkitkan ghairah isteri. Usik isteri disaat anda berdua dan lakukan hubungan suami isteri disitu juga.
 • Posisi ini membantu isteri memainkan kelentintnya sendiri dan meramas dadanya agar lebih terangsang.
 • Selain itu, hayunan suami boleh dikawal dengan mudah dan suami tidak cepat letih. Jadi suami boleh hayun sekuat mungkin agar isteri terangsang serta turut mencapai kemuncak bersama-sama.

Kesimpulan Mengenai Posisi Seks Agar Cepat Mengandung

 • Masa bersama pastikan bersama di posisi bawah dan suami di atas. Ia bertujuan supaya pancutan sperma terus ke destinasinya.
 • Selesai jimak isteri jangan bergerak & jangan sesekali bangun sebaliknya angkat kaki ke atas dalam 10 saat dan tidur. Isteri disaran bangun untuk ke tandas keesokannya bagi mengelak sperma terkeluar.
 • Sambil-sambil itu berdoalah kepada Allah s.w.t agar hubungan bersama ini akan memberi berita gembira buat anda suami isteri dan semoga janin yang terbentuk ini soleh dan solehah.

#4. Ketahui Risiko Kehamilan

1. Makan Asid Folik dan Elakkan Kecacatan

Seorang wanita WAJIB makan Asid Folik 3 bulan sebelum bersedia untuk hamil. Jika anda tidak tahu tentang perkara ini, dan anda ingin hamil, anda kemungkinan berdepan masalah yang sangat besar. Asid Folik ini sangat penting untuk perkembangan janin di dalam kandungan. Ada di antara bayi mengalami kecacatan seumur hidup disebabkan ibunya tidak mengambil asid folik ketika hamil. Asid folik boleh didapati dimana-mana farmasi atau klinik kerajaan. Di farmasi, satu papan yang ada lebih kurang 10 biji ubat. Pastikan makan! Jika anda tidak makan asid folik lagi, berhenti baca sekarang pergi ke mana-mana farmasi dengan segera. Beli asid folik dan makan dulu, dan anda boleh sambung baca lepas tu. Pemakanan asid folik tidak boleh lebih dan kurang, terlebih boleh ada masalah, kurang pun akan terjadi lain juga.

2. Belajar dan ketahui ilmu kehamilan dan kelahiran bayi itu sangat penting.

Ilmu sangat penting untuk hamil. Jangan MALAS & SOMBONG untuk belajar & menggali ilmu Kesuburan & Kehamilan. Kalau waktu subur pun kita tak tahu, tips mudah hamil pun terkapai-kapai, ia akan sukarkan impian kita untuk jadi ibu & ayah dengan mudah. Banyakkan ambil tahu & membaca. Boleh cari info di Google, bertanyakan pada mereka yang berpengalaman & berpengetahuan serta berjumpa Doktor untuk sebarang kemusykilan.

Disebabkan kurang ilmu, ramai pasangan suami isteri yang tersasar. Ramai yang ingat, jika dah berkahwin ni maknanya sudah mudah hamil. SEBENARNYA TIDAK. Ada perkara yang anda perlu bersedia sebelum hamil. Anak di dalam kandungan berkemungkinan besar mengalami komplikasi jika ibu & ayahnya tidak cukup ilmu. Saya merayu sangat sangat, tolong ambil berat dan serius terhadap ilmu kehamilan & kelahiran ini. Zaman kita sudah lain daripada zaman ibu & ayah kita dulu, cara pemakanan kita berbeza, cara kita bekerja berbeza, udara, cuaca dan jenis penyakit yang kita ada zaman sekarang jauh lebih berbeza.

Perkara yang Mungkin Terjada Jika Tidak Berjaga-jaga

 • Keguguran 10 minggu yang dialami akibat tidak tahu apa pantang larang pemakanan ketika hamil.
 • Penyakit Jaundice setelah kelahiran akibat tidak tahu apa yang patut makan dan tidak ketika hamil dan lepas melahirkan anak.
 • Penyakit Hydrocephalus disebabkan tidak makan ubat yang sepatutnya.
 • Bayi sesak nafas akibat pelawat yang baru lepas merokok mencium dia.
 • DAN BANYAK LAGI KEJADIAN KETIKA HAMIL DAN SELEPAS KELAHIRAN YANG ANDA MUNGKIN TIDAK TAHU DAN TIDAK ALERT JUGA

TIPS CARA CEPAT HAMIL | Video Cara Jimak Agar Cepat Mengandung

error: Content is protected !!